06
IJskoud de schoonste

Hoort bij dit Werelddoel: schoon water en een wc voor iedereen

Over dit Werelddoel

Challenge
Het is belangrijk dat we zuinig zijn met water. Als je minder warm water gebruikt, dan bespaar je veel energie. Daarom zou je niet langer dan 5 minuten moeten douchen. Verder zijn er aanwijzingen dat koud douchen gezond voor je is. En je krijgt er – echt waar – een goed humeur van.

Spreek met de klas af dat de volgende douchebeurt niet langer dan 5 minuten mag duren, waarvan de laatste 20 seconden met koud water. Wil meer dan de helft van de leerlingen meedoen? Dan heb je het punt verdiend.


Hoeveel procent van de klas gaat morgen niet langer
dan 5 minuten douchen? %

Mooi, je hebt een punt verdiend!

Jammer, jullie verdienen geen punten bij deze vraag.

Heb je er ooit bij stilgestaan dat in Nederland uit iedere kraan schoon drinkwater stroomt? Je zou bijna vergeten dat schoon water in veel andere landen helemaal niet vanzelfsprekend is. Ook ontbreekt het daar vaak aan een eigen douche of wc. Gelukkig zijn er steeds meer goedkope filters waarmee je zelf water kunt zuiveren. Met schoon water en sanitair kunnen we voorkomen dat veel mensen in arme landen ziek worden.

gelezen

Sporten. Een cadeautje kopen omdat een klasgenoot jarig is. Of taart eten omdat er iets te vieren valt. Het zijn dingen die niet vanzelfsprekend zijn voor de 250.000 kinderen die in armoede leven in ons land. Hierdoor lopen ze het risico dat ze buitengesloten worden door vrienden of klasgenoten. Ook schamen ze zich vaak, waardoor ze minder snel vrienden thuis uitnodigen.

Meer weten? Kijk dan naar de commercial van Sire over dit onderwerp.

gelezen
klaar
00
00